Sunday 20 September 2015

LATAR BELAKANG MI BANDUNG ABU BAKAR HANIPAH

Mi bandung Abu Hanipah dikenali sebagai salah satu perniagaan bumiputera. Abu Bakar mula berniaga sejak tahun 1957 lagi ketika usianya baru tujuh tahun. Perniagaan mi bandung itu dimulakan oleh datuknya iaitu Yusof  Hanipah yang berasal dari Madras, India pada tahun 1930. Pada masa itu, datuknya berniaga di Panggung Wayang Rex. Namun pengasas mi bandung Muar istimewa itu adalah ayahnya. Abu Bakar sendiri tidak tahu idea rempah mi bandung menjadi perniagaan turun temurun.


Rempah istimewa dibuat sehari sebelum perniagaan bermula iaitu waktu malam.Penyediaan rempah dibuat dengan kaedah giling, namun kini prosesnya lebih mudah kerana menggunakan pengisar. Penjualan rempah segera ini sudah lama cuma ia diberikan nafas baharu pada tahun 2006 hasil nasihat daripada FAMA (Lembaga Pemasaran pertanian Persekutuan) dan Jabatan pertanian yang memberikan mesin untuk mengadun rempah.

REMPAH MI BANDUNG ABU BAKAR HANIPAH

 Rempah mi bandung dikenali tetapi kebanyakkan pengguna dan peniaga tidak mengetahui cara bagaimana untuk berhubung dengan pengurus mi bandung tersebut. Ia menyukarkan peniaga dan pengguna untuk mendapatkan bekalan perencah.

No comments:

Post a Comment